top of page
  • bujnakbystrikmarek

Zálohovanie fliaš a plechoviek začne budúci rok

Vratná záloha za fľaše a plechovky dosiahne 15 centov, pôvodne sa počítalo s nižšou sumou.





Slovensko chce už do roku 2025 prostredníctvom zálohovania zabezpečiť, že sa vyzbiera minimálne 90 percent plastových fliaš a plechoviek.

Novinárom to dnes povedal minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO). Prevádzku systému, s ktorého spustením sa počíta na začiatku budúceho roka, zabezpečí konzorcium zložené z domácich výrobcov nealkoholických nápojov a piva, rovnako ako zo zástupcov maloobchodu.


"Som presvedčený, že nikto nebude zahadzovať plechovku ani plastové obaly," povedal Budaj. Existujúci zákon podľa neho predpokladá, že plánovaný cieľ podielu vyzbieraných vratných nápojových obalov sa dosiahne neskôr, než počíta najnovší plán.



Vyššia cena zálohy

Vratná záloha za fľaše a plechovky dosiahne 15 centov, zatiaľ čo pôvodne sa počítalo s nižšou sumou.

Zálohovaniu budú podliehať nápojové obaly s objemom od 0,1 do troch litrov, ktoré budú vybavené príslušným kódom. Spotrebitelia ich budú môcť vrátiť na 6500 miestach po celej krajine, a to aj prostredníctvom automatov.

Od zavedenia zálohovania plastových fliaš a plechoviek si ministerstvo sľubuje menej odpadu. Okrem toho úrad plánuje začať kampaň za zbieranie plastových fliaš odhodených v prírode.


Zálohovanie majú viaceré krajiny

Spomínané konzorcium bolo jediným záujemcom o prevádzkovanie systému zálohovania plastových fliaš a plechoviek.

Podľa jeho odhadu prvotné investície správcu do systému dosiahnu päť miliónov eur a ďalších 30 miliónov eur na strane obchodu.

Na slovenský trh sa ročne podľa skorších informácií dostane miliarda PET fliaš, z tohto množstva končia dve pätiny na skládkach.

Systém zálohovania nápojových obalov už dávnejšie zaviedla desiatka európskych krajín.



autor:ČTK

28 zobrazení
bottom of page